×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Voor sommige mensen voelt augustus als een maand vol sunday night blues

Voor sommige mensen voelt augustus als een maand vol sunday night blues
20.08.2017 - Redactie

Ken je dat gevoel dat je soms op zondagavond overvalt? Het gevoel dat het morgen alweer maandag is, je weekendgevoel is spontaan voorbij. Het fenomeen heeft zelfs een naam: sunday night blues.


De maand augustus heeft op sommige mensen hetzelfde effect als een zondagavond kan hebben. Het is normaal dat het seizoen en het weer een bepaalde invloed hebben op je mentale welzijn. Toch kun je niet zomaar spreken van een echte winterdip of zomerdip - seasonal affective disorder (SAD) - dat is een officële diagnose die gesteld moet worden.

Zomerdip?
Van een winterdip hebben de meeste mensen wel gehoord, maar je kunt ook last hebben van een zomerdip. De zomerdip komt iets minder vaak voor, dat komt omdat gebrek aan licht veel invloed heeft op je humeur en dat is in de winter sneller het geval door de korte dagen.

Daglicht is belangrijk
Toch zijn er genoeg mensen die kampen met een zomerdip. Dat kan ook samen hangen met daglicht. Doordat het in de zomer langer licht is, kunnen sommige mensen minder goed slapen en slechtere nachtrust heeft veel invloed op hoe je je voelt.

De augustusdip
Volgens Stephen Ferrando, directeur psychiatrie bij Westchester Medical Center, zijn de augustus blues een ding. Het is zoiets als de sunday night blues, maar dan een maand lang. Als je van de zomer houdt, voel je in augustus het einde naderen en dat heeft invloed op je humeur. Maar ook als je niet van de zomer houdt, kan het invloed hebben op je humeur; misschien sluimert er een schuldgevoel omdat je niet alles uit de zomer hebt gehaald. Is de zomer niet bij uitstek het seizoen om veel leuke dingen te doen?

Voorbereiden op een nieuw seizoen?
Misschien schuilt er zelfs iets nostalgisch achter het gevoel van de zomerdip. Toen je nog naar school ging, voelde augustus echt als het einde van de zomer. Als je kinderen hebt die naar school gaan, is dat waarschijnlijk nog steeds het geval. Toch hebben veel werkenden ook het gevoel dat de zomer ‘vakantie’ is, al is het maar symbolisch.

Misschien heb je het gevoel dat je je al moet voorbereiden op september, wanneer de drukte weer begint. Wees niet te streng voor jezelf en neem een break wanneer je het nodig hebt. Besef dat het verschil tussen 31 augustus en 1 september feitelijk niet zo groot is.

Bron: Scienceofus | Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Deze huishoudelijke taak beïnvloedt je relatie

24.04.2018 - Hij het vuilnis buitenzetten, jij de afwas. Eerlijk verdeeld? Misschien toch niet, want niet alle huishoudelijke taken staan gelijk aan elkaar. Lees verder

Wat vieren we met Pasen?

30.03.2018 - Vandaag is het Goede Vrijdag en daarna volgt een lang weekend voor Pasen. Weet jij wat we op deze feestdagen vieren? Even een opfrisser. Lees verder

Zo kun je het best aan een puzzel beginnen

27.03.2018 - Eerst de randjes van de puzzel leggen? Volgende keer kun je misschien beter de tactiek gebruiken die bij het NK Legpuzzelen veel gebruikt wordt. Lees verder

Over deze geldzaken hebben stellen het vaakst onenigheid

13.03.2018 - 40 procent van de stellen is het niet altijd met elkaar eens over geldzaken. Lees verder

Must-have: Ikea's zencollectie

06.03.2018 - Binnenkort kun je je yogamat bij Ikea kopen. Met Ikea's nieuwe collectie Hjärtelig creëer je een plek in huis waar je helemaal tot rust komt. Lees verder

2 slechte gewoontes die goede invloed kunnen hebben op je relatie

04.03.2018 - Zie er de positieve kant van in. Lees verder

Waarom is er één keer per vier jaar een schrikkeldag?

28.02.2018 - Dit jaar gaan we van 28 februari naar 1 maart. Waarom heeft februari maar één keer per vier jaar een extra dag? Lees verder

De dagen worden langer, waarom worden we daar vrolijk van?

20.02.2018 - Merk je het ook? De dagen worden langer en dat voelt goed. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 58 |
Mis niets
Daghoroscoop
Stier

Jij neemt veel initiatief en dat verbetert jouw leven op alle fronten…

» Naar de daghoroscopen