×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Voor sommige mensen voelt augustus als een maand vol sunday night blues

Voor sommige mensen voelt augustus als een maand vol sunday night blues
20.08.2017 - Redactie

Ken je dat gevoel dat je soms op zondagavond overvalt? Het gevoel dat het morgen alweer maandag is, je weekendgevoel is spontaan voorbij. Het fenomeen heeft zelfs een naam: sunday night blues.


De maand augustus heeft op sommige mensen hetzelfde effect als een zondagavond kan hebben. Het is normaal dat het seizoen en het weer een bepaalde invloed hebben op je mentale welzijn. Toch kun je niet zomaar spreken van een echte winterdip of zomerdip - seasonal affective disorder (SAD) - dat is een officële diagnose die gesteld moet worden.

Zomerdip?
Van een winterdip hebben de meeste mensen wel gehoord, maar je kunt ook last hebben van een zomerdip. De zomerdip komt iets minder vaak voor, dat komt omdat gebrek aan licht veel invloed heeft op je humeur en dat is in de winter sneller het geval door de korte dagen.

Daglicht is belangrijk
Toch zijn er genoeg mensen die kampen met een zomerdip. Dat kan ook samen hangen met daglicht. Doordat het in de zomer langer licht is, kunnen sommige mensen minder goed slapen en slechtere nachtrust heeft veel invloed op hoe je je voelt.

De augustusdip
Volgens Stephen Ferrando, directeur psychiatrie bij Westchester Medical Center, zijn de augustus blues een ding. Het is zoiets als de sunday night blues, maar dan een maand lang. Als je van de zomer houdt, voel je in augustus het einde naderen en dat heeft invloed op je humeur. Maar ook als je niet van de zomer houdt, kan het invloed hebben op je humeur; misschien sluimert er een schuldgevoel omdat je niet alles uit de zomer hebt gehaald. Is de zomer niet bij uitstek het seizoen om veel leuke dingen te doen?

Voorbereiden op een nieuw seizoen?
Misschien schuilt er zelfs iets nostalgisch achter het gevoel van de zomerdip. Toen je nog naar school ging, voelde augustus echt als het einde van de zomer. Als je kinderen hebt die naar school gaan, is dat waarschijnlijk nog steeds het geval. Toch hebben veel werkenden ook het gevoel dat de zomer ‘vakantie’ is, al is het maar symbolisch.

Misschien heb je het gevoel dat je je al moet voorbereiden op september, wanneer de drukte weer begint. Wees niet te streng voor jezelf en neem een break wanneer je het nodig hebt. Besef dat het verschil tussen 31 augustus en 1 september feitelijk niet zo groot is.

Bron: Scienceofus | Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Groepsapps

19.09.2018 - Familie-app, babyshower Kim, cadeau voor A… Uit onderzoek blijkt dat die rits groepsapps in WhatsApp voor stress zorgt. Lees verder

Airmiles inwisselen

18.09.2018 - Heb jij Air Miles gespaard voor 1 november 2013? Air Miles ouder dan vijf jaar verlopen dit jaar op 1 november. Dit kun je doen met jouw oude Air Miles. Lees verder

Passie ontwikkelen

16.09.2018 - Hoewel het een vaak goedbedoeld advies is, kun je je beter niet helemaal blindstaren op het vinden en volgen van je passie. Lees verder

Cleanup

13.09.2018 - Doe mee aan de grootste opruimactie ooit: de World Cleanup Day op zaterdag 15 september. Overal ter wereld steken mensen die dag de handen uit de mouwen om zwerfafval te verzamelen. Lees verder

Zelfvertrouwen door de jaren heen

11.09.2018 - Dit gebeurt er met je zelfvertrouwen in de loop van je leven. Lees verder

Leugentje om bestwil

02.09.2018 - Kan geen kwaad, toch? Lees verder

Yogamuziek

28.08.2018 - Zijn yoga-oefeningen voordat je gaat slapen niet jouw cup of tea? Lees verder

Koude winter na warme zomer

24.08.2018 - Het weer lijkt in Nederland één van de favoriete onderwerpen om over te speculeren. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 60 |
Mis niets
Daghoroscoop
Weegschaal

Vandaag is een dag om discussies rustig op te bouwen. Je argumenten zijn zo…

» Naar de daghoroscopen