Placeholder

Welke invloed heeft foto’s maken op je geheugen?

In het dagelijks leven en met name op vakantie leggen we graag mooie momenten vast. De vakantie gaat voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Onthoud je het moment beter, of juist minder, goed door foto’s te maken?

In het wetenschappelijke vakblad Psychological Science van juni werd een onderzoek gepubliceerd waarvoor twee groepen mensen een tentoonstelling bezochten. De ene groep keek rond, de andere groep kreeg een camera en moest ten minste tien foto's maken van de tentoonstelling. Na afloop bleek dat de mensen die foto's hadden gemaakt zeven procent meer van de items van de tentoonstelling herkenden.

Betekent dat dat foto's maken goed is voor je geheugen?
Niet per se. Een aantal jaar geleden werd er een vergelijkbaar, kleinschaliger, onderzoek gedaan en daaruit bleek juist dat de groep die geen foto's maakte meer had onthouden. De onderzoeker had hierbij als theorie dat een foto werkt als een extern geheugen. Zodra iets is vastgelegd op een foto is er geen noodzaak meer om het zelf te onthouden.Daarom is een boodschappenlijst maken zo fijn; je hebt opgeschreven welke producten je moet kopen. Op die manier ligt het vast en kan het lijstje uit je hoofd geschrapt worden.

Om te onderzoeken of onze hersenen inderdaad zo werken, werd er een nieuw onderzoek opgezet. Twee groepen mensen maakten foto's van een tentoonstelling. Aan één groep werd verteld dat hun foto's na afloop verwijderd zouden worden. Na afloop herinnerden beide groepen zich evenveel.

Waar zit het verschil in?
Een boodschappenlijstje schrijven we uit, om het uit ons hoofd te krijgen. Foto's maken we daarentegen om mooie herinneringen en ervaringen vast te leggen. We kijken daardoor beter naar de details. De conclusie is dat foto's maken ervoor kan zorgen dat je het moment beter onthoudt. Maar: als je visueel meer onthoudt, gaat dat ten koste van andere zintuigen. Je onthoudt dan bijvoorbeeld minder van de audiotour die je door de tentoonstelling leidde. Onze aandachtsspanne is beperkt en daardoor kun je simpelweg niet álles wat je ervaren hebt onthouden.

Het zou jammer zijn als je je vakantie of mooie momenten alleen via het scherm van je camera ziet. Laat al je zintuigen werken.

Bron: Scienceofus | Beeld: Shutterstock