×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Je kind online: 7 tips

Je kind online: 7 tips
23.11.2015 - Redactie

Hoe ga jij om het internetgedrag van je kind? Welke regels maak je en hoe houd je het in de gaten?


Deze week is het de Week van de Mediawijsheid. In het kader daarvan hebben wij zeven tips voor je verzameld. Heb je aanvullingen of toevoegingen? Laat een reactie achter, zodat andere ouders ook iets met jouw tip kunnen.

1. Maak regels
Stel samen met je kind duidelijke regels op over computergebruik. Denk niet alleen de tijd dat je kind achter het scherm mag doorbrengen, maar spreek ook af dat er online niet gescholden of gepest wordt en dat je kind iemand in vertrouwen moet nemen als er online vervelende dingen gebeuren.

2. Praat over de gevaren
Zeg niet alleen dat vreemden toevoegen op Facebook niet mag, leg uit wat de gevaren ervan kunnen zijn. Bespreek ook de gevaren van afspreken met mensen die je via internet kent, pop-ups, spammails, persoonlijke gegevens delen of foto's delen. Openlijke communicatie over internet en het gedrag op internet is belangrijk. Sta open voor een goed gesprek, waarbij je ook naar de verhalen en argumenten van je kind luistert.

3. Scherm social mediaprofielen af
Help je kind bij het aanmaken van een profiel en zorg dat er zoveel mogelijk informatie afgeschermd wordt voor de buitenwereld. Heeft je kind al profielen? Loop ze samen na om te zien welke informatie openbaar is. Google samen naar de naam van je kind. Zo wordt het meteen duidelijk hoeveel er vindbaar is en kun je direct duidelijk maken waarom het belangrijk is om gegevens af te schermen.

4. Geef zelf het goede voorbeeld
Deel niet zomaar foto's waar je kind op staat. Deze foto's blijven online rondzwerven en je kind kan daar ongevraagd mee geconfronteerd worden.

5. Vraag hoe het op internet was
De vraag 'Hoe was het op school?' is heel normaal. Mijnkindonline.nl pleit ervoor dat je ook vraagt hoe het op internet was. Dat kan bijvoorbeeld door een verrassende vraag te stellen zoals:
- Had iemand nog iets leuks te vertellen op WhatsApp/Snapchat/Instagram?
- Wat was je grootste blunder op internet?
- Wie stuurde je vandaag je eerste app, en hoe laat?

6. Weet waar je terecht kunt als er online iets vervelends gebeurt
Via de website Meldknop.nl kun je melding maken van vervelende dingen die online gebeuren. Van nare filmpjes of online pesten, tot nep modellenbureaus of oplichting via internet. Per onderwerp vind je informatie en advies, je kunt een melding maken of contact opnemen met de politie.

7. Enkele handige websites

Lees ook: Waarover maken ouders zich zorgen? En welke regels worden er gemaakt over internetgebruik?

Tip: Zorg dat je weet hoe je in geval van nood kunt inloggen op de accounts van je kind. Zo kun je altijd bij zijn of haar informatie mocht dat onverhoopt nodig zijn.

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Groepsapps

19.09.2018 - Familie-app, babyshower Kim, cadeau voor A… Uit onderzoek blijkt dat die rits groepsapps in WhatsApp voor stress zorgt. Lees verder

Airmiles inwisselen

18.09.2018 - Heb jij Air Miles gespaard voor 1 november 2013? Air Miles ouder dan vijf jaar verlopen dit jaar op 1 november. Dit kun je doen met jouw oude Air Miles. Lees verder

Passie ontwikkelen

16.09.2018 - Hoewel het een vaak goedbedoeld advies is, kun je je beter niet helemaal blindstaren op het vinden en volgen van je passie. Lees verder

Cleanup

13.09.2018 - Doe mee aan de grootste opruimactie ooit: de World Cleanup Day op zaterdag 15 september. Overal ter wereld steken mensen die dag de handen uit de mouwen om zwerfafval te verzamelen. Lees verder

Zelfvertrouwen door de jaren heen

11.09.2018 - Dit gebeurt er met je zelfvertrouwen in de loop van je leven. Lees verder

Leugentje om bestwil

02.09.2018 - Kan geen kwaad, toch? Lees verder

Yogamuziek

28.08.2018 - Zijn yoga-oefeningen voordat je gaat slapen niet jouw cup of tea? Lees verder

Koude winter na warme zomer

24.08.2018 - Het weer lijkt in Nederland één van de favoriete onderwerpen om over te speculeren. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 60 |
Mis niets
Daghoroscoop
Maagd

Jouw communicatie kan tot misverstanden leiden. Denk goed na voordat je iets…

» Naar de daghoroscopen