Placeholder

5 feiten over de zonsverduistering

Van 09.30 tot 11.48 is er een zonsverduistering in Nederland. Het hoogtepunt is iets na half 11, als het niet mistig is en er geen wolken zijn. Wat je verder moet weten over de zonsverduistering.

1. Wat is een zonsverduistering eigenlijk?
Tijdens een zonsverduistering staat de maan tussen de aarde en de zon in, waardoor er een schaduw op een deel van de aarde valt.

2. Kijk alleen met een eclipsbril op
Ook als de zon grotendeels verduisterd is, is het licht schadelijk voor je ogen. Kijk daarom alleen met een eclipsbril op.

3. Er is een alternatief als je geen eclipsbril hebt
Maak zelf een gaatjescamera met de uitleg van Pearle: 'Neem een stevig stuk karton ter grootte van een briefkaart. Prik in het midden een gaatje met een doorsnee van ongeveer één millimeter. Probeer rafelige randen te vermijden. Houd het karton in de zon, en laat het geprojecteerde zonsbeeld op een wit vel papier vallen dat je op ongeveer 60 centimeter achter het karton houdt.'

4. Je kunt de zonsverduistering online volgen
Er zijn verschillende websites waar je de zonsverduistering kunt volgen, Slooh is één van deze websites. Je kunt daar zelfs de totale zonsverduistering zien, zoals die te zien is op de Faeröer-eilanden.

5. Wanneer is er weer een zonsverduistering?
Zonsverduisteringen komen heel regelmatig voor, ze zijn alleen meestal niet te zien vanuit Nederland. De volgende grote zonsverduistering is op 12 augustus 2026. De volgende totale zonsverduistering is in 2135.

Beeld: Shutterstock