×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Welk uitsteltype ben jij?

Uitstelgedrag
29.10.2018 - Redactie

Ook last van uitstelgedrag? Check welk uitsteltype jij bent en voorkom zelfsabotage.


De vastloper
Je wordt overladen door de berg werk die met een nieuw project op je af komt. Zie je door de bomen het bos niet meer? Pas dan op voor zelfsabotage, want daar blink je waarschijnlijk in uit.

Maak een overzicht van de werkzaamheden die je moet of wilt doen. Geef vervolgens voor elke activiteit aan in hoeverre deze urgent en belangrijk is, door een cijfer te geven. En koppel er een realistische deadline aan. Plan de belangrijkste taken als eerste in je agenda en vul de resttijd op met de minder belangrijke taken die ook moeten gebeuren. Zo behaal je sneller kleine successen en ga je er vanzelf weer de lol van inzien. Beloon jezelf minimaal één keer per dag en kijk naar wat goed gaat.

De perfectionist
Je zegt niet snel dat een project te hoog gegrepen is of dat je iets niet aandurft. En dus ga je op de perfectionistische toer: alles moet eerst tot in de puntjes voor elkaar zijn, voordat je er echt mee aan de slag gaat. Dit is uitstelgedrag van de bovenste plank, want je kunt vooraf niet alles piekfijn in orde hebben. Door gewoon te beginnen, stuit je vanzelf op problemen maar ook op creatieve oplossingen, omdat je in het moment van de actie bent. Al doende kom je op andere oplossingen dan wanneer je van tevoren alle stappen al helemaal uitdenkt.

Wees ook eerlijk: ben je écht een perfectionist of is het geraffineerd uitstelgedrag en ben je gewoon onzeker? Onzeker zijn over iets wat je nog niet eerder hebt gedaan, is normaal. Buig het om in nieuwsgierigheid. Vogel uit wat de mogelijkheden zijn zonder dat het meteen succesvol hoeft te zijn. Iets wat minder florissant uitpakt, levert vaak ook nuttige informatie op.

De moeizame opstarter
Heb je last van opstartproblemen? Of heb je de concentratie van een goudvis? Het kan zijn dat je beter presteert met een deadline, maar dikke kans dat het je ook meer stress dan plezier oplevert.

Creëer kortere deadlines voor jezelf, bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • Vraag een vriendin of je partner om jou over drie uur te bellen, het moment dat jij een bepaalde klus af hebt.
  • Zet elke tien minuten de wekker voor kleine, simpele taken en neem een korte pauze na ongeveer dertig minuten.
  • Ga naar E.ggtimer.com. Dit is een gratis online tool om taakgericht en met een hyperfocus te werken aan één taak. Wel zolang alle andere notificaties (e-mail, telefoon, sociale media) uitzetten!
  • Maak een kortetermijn-tijdsplanning: wat heb je over vijf, vijftien en negentig minuten af? Zo blijf je beter gefocust en gemotiveerd, omdat je sneller resultaat bereikt. En op die manier train je je hersenen om te focussen op successen.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Candice Kumai

13.11.2018 - Ja, ze was model, maar de Amerikaanse Candice Kumai (36) moet juist niets hebben van perfectie. Ze streeft er nu juist naar haar imperfecties te omarmen, net zoals in de Japanse kunstvorm kintsugi. 'Er is niets mis met kwetsbaar zijn.' Lees verder

Handig, hier kun je aluminiumfolie ook voor gebruiken

11.11.2018 - Je kunt meer met aluminiumfolie dan eten inpakken. Lees verder

Minimalisme Challenge

11.11.2018 - Zou jij ook willen leven met minder: minder spullen, minder moeten, minder druk? Dan is de minimalisme challenge uit het decembernummer van Santé iets voor jou. Lees verder

Verhuizen van stad naar dorp

08.11.2018 - Journalist Rianne (34) was dol op de drukte van de stad. Toch verhuisde ze drie jaar geleden naar een klein dorp. '24/7 entertainment? Nee, maar 'n bakkie doen, kan hier wel spontaan een tuinfeest worden.' Lees verder

Uitstelgedrag

29.10.2018 - Ook last van uitstelgedrag? Check welk uitsteltype jij bent en voorkom zelfsabotage. Lees verder

8 halloweenfilms en -series om te kijken

27.10.2018 - Deze spannende films (en series) kun je in de Halloweenperiode op Netflix kijken. Lees verder

Wintertijd

27.10.2018 - Dit weekend gaat de klok een uur terug. En ieder jaar lopen we tegen dezelfde 'problemen' aan. Lees verder

Wel of geen klik

25.10.2018 - Soms klikt het gewoon echt niet met je collega, buurvrouw of kennis. Het contact tussen jullie blijft haperen. Hoe kan dat? Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 111 |
Mis niets
Daghoroscoop
Schorpioen

Je bent vandaag lekker op dreef. Het gaat allemaal als vanzelf. Misschien is…

» Naar de daghoroscopen