821y369 2100x1440

Hoe werkt wilskracht?

Wilskracht werkt twee kanten op. Je kunt er iets mee bereiken, maar er ook juist iets mee laten. Hoe werkt deze superpower eigenlijk?

Met een gezonde portie wilskracht kun je verleidingen weerstaan, veranderingen doorvoeren, uitstelgedrag voorkomen en gefocust blijven. Je kunt er ook te veel van hebben, waardoor je je grenzen niet bewaakt en maar doorgaat tot je uitgeput raakt. Soms zie je dan achteraf dat hetgeen je nastreefde toch niet écht goed voor je was. Hoe werkt wilskracht eigenlijk?

Instinct

Wilskracht is een biologisch instinct, net als stress. Het is nauw verbonden met de prefrontale cortex, het beslissingscentrum van je hersenen. Hoe groot je wilskracht is, verschilt per persoon, maar ook per dag. Want je inner-power wordt mede bepaald door je mindset, je energiepeil en je stresslevel. Daarom is het de ene keer moeilijker om niet te bezwijken voor een verleiding dan een andere keer. Ben je moe en gestrest? Dan is de sportschool overslaan en die hele zak chips leegeten ineens een stuk aantrekkelijker dan wanneer je lekker in je vel zit.

Train je wilskracht

Het goede nieuws is dat je je wilskracht kunt trainen, net als een spier. Elke keer als je een verleiding weerstaat, je niet laat meeslepen door een gevoel of strijdige doelen afweegt, doe je een beroep op je wilskracht. Je vermoeit je wilskracht daarmee wel een beetje, waardoor hij tijdelijk in kracht afneemt. Maar van regelmatig oefenen wordt hij op den duur sterker. Andersom geldt dit ook: als je je wilskracht niet efficiënt traint, neemt hij in kracht af, zoals met zelfverwijt, schaamte en schuldgevoel.

Kortom: door regelmatig je wilskracht te gebruiken en verleidingen te weerstaan, wordt je wilskracht op den duur vanzelf steeds sterker en zal het makkelijker worden.

Oefeningen om je wilskracht te trainen

  • Neem de makkelijkste weg
    Als je denkt dat wilskracht trainen heel zwaar en moeilijk moet zijn, dan heb je het mis. Begin met kleine aanpassingen die je leven makkelijker maken. Als je weet dat je minder wilt snacken, ga dan niet met een hongerig gevoel naar de supermarkt. Als je wilt stoppen met alcohol, ga dan niet naar feesten waar drank op de voorgrond staat. Je hoeft jezelf geen worst voor te houden om vervolgens te balen dat je voor de bijl bent gegaan.
  • Plan vooruit en zorg voor alternatieven
    Bij wilskracht gaat het niet alleen om wat je níet wilt, maar vooral om wat je wél wilt. Door alvast een alternatief scenario te plannen, val je minder makkelijk terug in de gewoontes waar je vanaf wilt. Schrijf bijvoorbeeld een weekmenu op en bereid je maaltijden voor waar mogelijk. Bedenk van te voren hoeveel glazen alcohol je wilt drinken op dat feestje en welk alcoholvrij drankje je eerste keus is. Probeer ook eens je meest ideale situatie te visualiseren op een manier dat je het al helemaal voelt en beleeft. Herhaal dit zo vaak mogelijk. Zo geef je je brein een zetje in de goede richting.
  • Zorg goed voor jezelf
    Fysieke en mentale stress en vermoeidheid zijn een aanslag op je wilskracht. Als je goed voor jezelf zorgt, wordt je doelen behalen een stuk makkelijker. Uiteindelijk hoef je niks te laten voor een ander, maar alleen voor jezelf.

Tip van de redactie

VLUV VEEL Zitbal
Vluv Zitbal Ad
Bestel hier