×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Op welke temperatuur kun je het best wassen?

Op welke temperatuur wassen
11.02.2018 - Redactie

Welk programma kun je het best gebruiken om je kleding schoon te krijgen en mooi te houden?


Wassen op 30 °C
Met een wasprogramma op 30 graden krijg je licht bevuilde was prima schoon. Daarnaast is deze temperatuur het meest geschikt voor kwetsbare kleding, zoals een jurkje of top van een delicate stof.

Wassen op 40 °C
Een was op 40 graden wordt waarschijnlijk veel gebruikt. Veel kleding mag gewassen worden op deze temperatuur. Ook krijg je iets viezere kleding beter schoon op 40 graden dan op 30 graden. Check altijd het label, want voor wol of delicate stoffen is een wasprogramma van 40 graden te warm.

Wassen op 60 °C
Bacteriën, schimmels en huismijt overleven een was op 60 graden niet. Was je beddengoed, handdoeken, vaatdoeken, ondergoed, sokken etc. op 60 graden om ze hygiënisch te houden.

Wassen op 90 °C
Een was van 90 graden wordt ook wel eens een kookwas genoemd. Het is goed voor je wasmachine om eens in de zoveel tijd op deze hoge temperatuur te wassen. Je kunt de wasmachine leeglaten of eventueel wat vaatdoeken meewassen. Een kookwas zorgt ervoor dat je wasmachine schoon blijft en je was schoon en fris uit de wasmachine komt. Maak ook even schoon tussen de rubberen rand.

Missers voorkomen? Controleer altijd het label van kleding.

Hoeveel geld bespaar je als je kouder wast?
Volgens de Consumentenbond kost een was op 30 graden 7 cent, een was op 40 graden kosten 10 cent, een was op 60 graden kosten 18 cent en een was op 90 graden kost 29 cent. Er valt dus best wat te besparen op je rekening als je slim kiest. Check meer slimme wasfeiten van de Consumentenbond.

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Candice Kumai

13.11.2018 - Ja, ze was model, maar de Amerikaanse Candice Kumai (36) moet juist niets hebben van perfectie. Ze streeft er nu juist naar haar imperfecties te omarmen, net zoals in de Japanse kunstvorm kintsugi. 'Er is niets mis met kwetsbaar zijn.' Lees verder

Handig, hier kun je aluminiumfolie ook voor gebruiken

11.11.2018 - Je kunt meer met aluminiumfolie dan eten inpakken. Lees verder

Minimalisme Challenge

11.11.2018 - Zou jij ook willen leven met minder: minder spullen, minder moeten, minder druk? Dan is de minimalisme challenge uit het decembernummer van Santé iets voor jou. Lees verder

Verhuizen van stad naar dorp

08.11.2018 - Journalist Rianne (34) was dol op de drukte van de stad. Toch verhuisde ze drie jaar geleden naar een klein dorp. '24/7 entertainment? Nee, maar 'n bakkie doen, kan hier wel spontaan een tuinfeest worden.' Lees verder

Uitstelgedrag

29.10.2018 - Ook last van uitstelgedrag? Check welk uitsteltype jij bent en voorkom zelfsabotage. Lees verder

8 halloweenfilms en -series om te kijken

27.10.2018 - Deze spannende films (en series) kun je in de Halloweenperiode op Netflix kijken. Lees verder

Wintertijd

27.10.2018 - Dit weekend gaat de klok een uur terug. En ieder jaar lopen we tegen dezelfde 'problemen' aan. Lees verder

Wel of geen klik

25.10.2018 - Soms klikt het gewoon echt niet met je collega, buurvrouw of kennis. Het contact tussen jullie blijft haperen. Hoe kan dat? Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 111 |
Mis niets
Daghoroscoop
Schorpioen

Je bent vandaag lekker op dreef. Het gaat allemaal als vanzelf. Misschien is…

» Naar de daghoroscopen