Applauding 1000x1440

Waarom is het soms zo ongemakkelijk om een compliment te krijgen?

Een compliment krijgen, zou goed moeten voelen. Waarom is het soms juist ongemakkelijk? Een schrale troost: als je je niet op je gemak voelt bij het krijgen van een compliment ben je niet de enige.

Uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat 68 procent van de mensen erkenning met schaamte associeert. Er zijn een aantal redenen waarom je je ongemakkelijk voelt bij complimenten:

1. Je hebt het gevoel dat je een compliment niet zomaar aan kunt nemen
Een deel van het probleem is dat we niet altijd goed weten hoe we moeten reageren. We zijn opgevoed met het idee dat we enigszins bescheiden moeten blijven. Opscheppen? Liever niet. Als iemand anders zich positief uitlaat over jouw prestaties kan dat ongemakkelijk voelen en daardoor heb je misschien de neiging om het compliment af te zwakken. ‘Het valt toch allemaal wel mee.’

2. Je gelooft het compliment niet
Hoe reageer je op een compliment als je niet overtuigd bent van je eigen kunnen? Als je zelfvertrouwen laag is of je zelfbeeld negatief is het nog lastiger om met complimenten om te gaan. Dat geldt ook op de momenten dat je zelfvertrouwen een dipje heeft. Je bent misschien bang dat degene die het compliment geeft een grap maakt of sarcastisch is. Ook kun je last krijgen van het impostor syndrome, het gevoel dat je door de mand gaat vallen: wat als iemand ontdekt dat ik het eigenlijk helemaal niet kan?! Een compliment kan er zelfs voor zorgen dat je je slechter voelt, omdat het niet strookt met je zelfbeeld.

3. Je voelt je beoordeeld
Degene die je een compliment geeft, voelt zich genoeg met jou verbonden om commentaar te geven op je outfit, je werk of waar het compliment dan ook over gaat. Dat is mooi, want het getuigt van een bepaalde mate van verbondenheid of intimiteit. Tegelijkertijd heb je misschien het gevoel dat de verwachtingen hoger worden. De aandacht die je krijgt bij succes, kan er ook voor zorgen dat er meer kritiek jouw kant op komt, dat is een eng idee.

In het boek Happy Together: Using the Science of Positive Psychology to Build Love That Lasts wordt er in drie stappen uitgelegd hoe je een compliment het best zou kunnen aannemen:

1. Accepteer het compliment
Durf ‘bedankt’ te zeggen als je een compliment krijgt.

2. Geloof het compliment
Onthoud het compliment, zorg dat het bijdraagt aan de verbetering van je zelfbeeld. Op momenten dat je onzeker bent, kun je misschien terugdenken aan dit compliment.

3. Probeer er iets van te leren
Zorg niet dat het gesprek zo snel mogelijk een andere kant opgaat omdat je je ongemakkelijk voelt. Probeer iets te leren van dit compliment. Vraag bijvoorbeeld wat diegene precies zo goed vindt aan je werk, zodat je dat de volgende keer opnieuw kunt toepassen.

Jij verdient het compliment, werk aan je zelfbeeld en durf erin te geloven.

Bron: The Cut

Tip van de redactie

Rosefieldhorloge
Bestel hier