Placeholder

De fijnste adressen in de Noorse fjorden

In het oktobernummer van Santé vind je een route door de Noorse fjorden die rechtstreeks op je bucketlist kan. Ben je je reis al aan het plannen en op zoek naar leuke adressen? Wij tippen.

1. De start van je roadtrip: Ålesund
Ålesund is een mooi startpunt voor je roadtrip, je vliegt er met KLM rechtstreeks naartoe. De stad ziet eruit als een plaatje, maar daar is wel wat drama aan vooraf gegaan. In 1904 werden alle houten huizen verwoest door een grote brand. Binnen een paar jaar werd de hele stad herbouwd, sindsdien is ieder huis uniek. Beklim voor het beste uitzicht over de stad de berg Aksla. De trap van 418 treden die begint in het stadspark brengt je ernaartoe.

2. Strandafjellet
Strandafjellet is een skigebied, waar je ongeacht het niveau van je ski-skills prachtige routes kunt afleggen. Ligt er geen sneeuw dan kun je hier met de gondola omhoog voor een prachtig uitzicht en net zulke mooie wandelingen.

3. Fjord Panorama Restaurant
Opwarmen of uitrusten tijdens je bezoek aan Strandafjellet doe je bij het Fjord Panorama Restaurant waar je 360 graden uitzicht hebt over het Storfjord.

4. Sportieve uitdaging
Ben je op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging? Wij hebben hem voor je gevonden: de Stranda Fjord Trail Race is een race van 33 kilometer met daarin 3000 hoogtemeters. Als dat geen uitdaging is.

5. Kajakken in het Taffjord
Zeg Noorwegen en je denkt aan water. Er zijn dan ook plaatsen te over waar je prachtig kunt kanoën of kajakken. Eén van de onontdektere plekken is het Tafjord bij Valldal. Je kunt reserveren bij Valldal Naturopplevingar.

6. Valldal Aktivitetspark
In voor een dag klimmen, ziplinen en meer fun? Daarvoor moet je bij het Valldal Aktivitetspark zijn. Vooral een aanrader als je met kinderen reist.

7. Innerdalen
Innerdalen was het eerste natuurreservaat van Noorwegen. Om in de vallei te komen, moet je je auto aan de rand van het park parkeren. Na ongeveer anderhalf uur wandelen, sta je middenin de prachtige vallei. Er zijn twee mogelijkheden om te overnachten: Renndølsetra Innerdalen en Innerdalen Turisthytte. Na een stevig ontbijt in een van de hutten kun je beginnen aan één van de prachtige wandelingen. Zoals de Innerdalstårnet die je naar de top van de berg brengt.

8. Smia
Visrestaurant Smia in Kristiansund is een aanrader. Je kunt er onder andere de specialiteit klipvis eten; gezouten en gedroogde kabeljauw.
 
Een aantal tips voor het overnachten overnachten

  • Laat je niet misleiden door de betonnen buitenkant van het Stranda Hotel. De binnenkant doet een stuk gezelliger aan. Een fijne uitvalsbasis om de mooiste fjorden in de buurt te bezoeken.
  • In Øksendal vind je de rustieke Phillipshaugen Lodge, gerund door een jong koppel. Je overnacht hier in een prachtige slaapkamer met dito uitzicht en je deelt een luxe badkamer.
  • De Innerdalen Turisthytte is een ideale hut voor wandelaars. Je kunt in de omgeving met gemak meerdere dagen vullen met wandelingen.
  • In het Valldal Fjordhotell kom je helemaal tot rust. Alle kamers hebben een terras en het hotel ligt aan zee. Het bekende Geirangerfjorden ligt op slechts 35 kilometer afstand.

Handige websites voor het plannen van je reis