Placeholder

Shoppen bij een buitenlandse webshop: hier moet je op letten

Artikelen zoals kleding of camera’s kunnen in het buitenland (zeker buiten de EU) een stuk voordeliger zijn. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten tijdens je shopsessie. Je wilt niet dat je aankoop duurder uitvalt dan gepland.

Als je voor een jas van €199 onverwacht €100 invoerrechten moet betalen, valt dat toch tegen. Check:

… de betrouwbaarheid
Kijk op de website onder ‘contact’ of ‘about us’ en verzeker jezelf ervan dat vestigingsadres en telefoonnummer bekend zijn. Zoek op Google naar ervaringen van anderen en wees op je hoede als je veel spel- en taalfouten ziet.

… de verzendkosten
Deze kunnen je prijsvoordeel weer opheffen. Verzendkosten kunnen per land verschillen.

… de levertijd
Als je een jurkje nodig hebt voor een feestje of een bruiloft is het belangrijk dat je je bestelling op tijd binnen hebt. Controleer de levertijd om teleurstellingen te voorkomen.

… de retourtermijn en -kosten
Binnen de EU gelden grofweg overal dezelfde regels voor de retourtermijn (veertien dagen), daarbuiten kan het anders zijn. De retourkosten kunnen flink oplopen (afhankelijk van formaat en gewicht) en tarieven zijn per land verschillend. Handig te weten: heb je betaald via PayPal, dan kun je (ook internationale) retourkosten bij hen terugvragen Paypal.com

… de invoerrechten en btw
Bij artikelen besteld buiten de EU kan het zijn dat je invoerrechten en btw moet betalen, dit geldt bij artikelen vanaf 22 euro. De douane controleert steekproefsgewijs. Kijk voor meer informatie op Douane.nl.

Doe jij vaak miskopen? Na het lezen van ons artikel over mindful shoppen, is dat verleden tijd. Je leest het artikel vanaf pagina 44 in het septembernummer van Santé.

Beeld: Shutterstock