Placeholder

Johanna: Een enkeltje kindertijd a.u.b.

Johanna is freelance journalist en columnist en heeft zich aangemeld voor de allereerste docentenopleiding Partner Yoga in Nederland. Met de paar yogacursussen die ze verspreid over de afgelopen jaren gedaan heeft, wil ze zichzelf niet eens een ‘gevorderde’ noemen. Iedere maand neemt ze ons mee in een column over haar ervaringen.

Wie is Johanna?
Mijn naam is Johanna Nolet, ik ben net mijn dertigste levensjaar ingegaan, ben 1.68m lang, weeg minstens 70kg en heb me zojuist aangemeld voor wat misschien wel de grootste uitdaging van mijn leven zal zijn: de Teacher Training Partner Yoga in Amsterdam. Een half jaar geleden kwam ik door een vriendin met deze yogavorm in aanraking. Het veranderde mijn leven.

Hoe het begon
Het is september 2014, ik hang op de kop in kleermakerszit met twee voeten in mijn liezen geprent. Het is de bedoeling dat ik ontspan, maar alles doet pijn en ik ben doodsbang om te vallen. Ik voel mijn T-shirt steeds verder naar beneden zakken, dus mijn vetrol kan elk moment enthousiast tevoorschijn springen. ‘Ontspan maar…’, zegt de vrouw die de helft van mijn omvang is en mij zonder moeite op haar voetzolen balanceert. Ondertussen masseert ze mijn rug met puntige duimen. Met mijn hoofd in haar kruis, onderga ik de ene stuiptrekking na de ander.

Nog niet eens gevorderd
Ondertussen zijn we aangekomen in 2015 en heb ik na een paar korte workshops de beslissing genomen om me toe te leggen op een kleine €2000 voor de docentenopleiding Partner Yoga. Hoe ik dit bedrag als freelance journalist bij elkaar ga schrapen, beats me. Had ik al gezegd dat ik geen ambitie heb om les te geven en niet bepaald gevorderd ben? Wel ligt de depressiviteit altijd op de loer en ben ik daarom acht jaar geleden begonnen met mezelf yoga en meditatie aan te leren. Met veel succes op mentaal gebied, dat wel, ondanks mijn fluctuerende inzet en matige lichamelijke vordering. Want ik heb geen aanleg voor lenigheid, heb altijd pijntjes en krijg vaak maar met moeite het uur vol. Dus waarom zou ik in Shiva’s naam hele weekenden achter elkaar acrobaatje willen spelen?

Terug naar vroeger
Waar zal ik beginnen… Bij de puurste motivatie die ik voel misschien. Daarna gaat het bergafwaarts en verlies ik me in ijdelheid en ego. Tijdens Partner Yoga ontdek ik een kant van mezelf die ik nooit eerder ervaren heb. Een kind dat zonder gêne aandacht voor zichzelf durft te vragen. Een meisje dat speelt, dat durft te dromen zonder te oordelen en zelfs, héél af en toe, doet zonder te denken. De neiging om bovenstaande met een harde grap van tafel te vegen, negeer ik doelbewust. Ik ben namelijk totaal door dat meisje geïntrigeerd. Ik heb het gevoel dat Partner Yoga mij een opening biedt om terug in de tijd te gaan. Om de verantwoordelijkheden die ik al zo vroeg op me nam los te laten. Om in vrijheid gewoon mezelf te worden. Dat voelt belangrijk. Mijn docent zegt dat ik een goede baser ben. Tot slot wil ik natuurlijk gewoon ‘the perfect body’.

Wat is Partner Yoga?
Partner Yoga is dertien jaar geleden in San Francisco ontstaan en verovert langzaamaan de wereld. Het is een kruising tussen drie eeuwenoude onderdelen: acrobatiek, yoga en Thaise massage. AcroYoga is het actieve onderdeel. Hierbij ben je zowel als baser als flyer actief en kun je samen de meest acrobatische kunsten uitvoeren. Bij Therapeutic Flying ontspant de flyer, terwijl de baser de flyer draagt en met gebruik van de zwaartekracht masseert. Er bestaat geen tegengif voor Partner Yoga. Eenmaal geïnfecteerd, zul je het virus met je meedragen. Johanna (29) gaat de uitdaging aan en deelt op Sante.nl iedere maand haar ervaringen.

Meer lezen van Johanna? Ga naar: www.johannanolet.nl.