5 tips voor small talk

9 regels voor small talk

Zo sla je je door small talk heen als je bijna niemand kent.

1. Bereid je voor
Hoewel het het fijnst is als een gesprek op een spontane manier ontstaat, kan het verstandig zijn om je enigszins voor te bereiden. Zeker als het gaat om een etentje met je schoonfamilie of een netwerkborrel. Bedenk wat luchtige en originele onderwerpen. Vraag aan je partner hoe het ook al weer zit met de verbouwing van het huis van zijn ouders en de hond van zijn tante. Op die manier heb je alvast een haakje voor een gesprek achter de hand.

2. Stel jezelf voor
Stap over de ongemakkelijkheid heen en stel jezelf voor aan iemand die je niet kent. Zo makkelijk kan het zijn om een gesprek te starten.

3. Stel vragen
Toon interesse in de ander door vragen te stellen. Weet je niet zoveel over je gesprekspartner, dan kun je open vragen stellen door bijvoorbeeld te informeren naar zijn of haar plannen voor volgend jaar. Antwoord niet met twee woorden op de vragen die een ander jou stelt, maar neem de moeite om iets uitgebreider te antwoorden. Stelt je gesprekspartner geen vragen terug, vertel dan alsnog iets over jezelf om er een gesprek van te maken, in plaats van eenrichtingsverkeer.

4. Onthoud namen
Hoe vaak overkomt het je dat iemand zich voorstelt en je de naam direct vergeten bent? Herhaal de naam en onthoud deze. Mochten jullie elkaar nog eens tegenkomen, maak je een goede indruk. Lees ook de tips om namen te onthouden.

5. Gebruik de actualiteiten
Het nieuws kan een goede aanleiding zijn voor gespreksonderwerpen, maar vermijd gevoelige onderwerpen zoals politiek.

6. Herhaal wat je hebt gehoord
Vat kort samen wat de ander zojuist heeft gezegd. Zo laat je zien dat je luistert en probeert te begrijpen wat je gesprekspartner bedoelt.

7. Oordeel niet te snel
Je bent op een verjaardag of een borrel en je wilt een luchtig gesprek voeren. Geef niet ongevraagd je ongezouten mening.

8. Geef niet te veel van jezelf bloot
Goed, je mag je gesprekspartner hierna misschien nooit meer zien, maar geef niet te veel van jezelf bloot. Je weet nooit hoe je via via met elkaar verbonden bent en bij wie jouw verhaal terecht komt.

9. Neem vriendelijk afscheid
Voel je dat het gesprek ten einde loopt? Sluit het vriendelijk af. Zeg bijvoorbeeld dat je even een drankje gaat halen of iemand ziet die je even wilt begroeten.

Beeld: Shutterstock