Oliebol

Zo maak je dé perfecte oliebol

Zelf oliebollen bakken met de jaarwisseling? Sante.nl stuitte op deze tips voor dé ideale oliebol. Happy New Year!

De temperatuur

Zorg dat de temperatuur van het vet – of beter nog: de zonnebloemolie – constant tussen de 175 à 180 graden is. Te hete olie zorgt voor een krokante buitenkant en een kleffe ongare toestand van binnen. Bij een te lage temperatuur wordt de oliebol volledig zompig, omdat hij dan het vet opneemt.

Het bakken

Neem de tijd voor het bakken van de oliebollen. Het beslag moet rijzen, de vulling moet mooi op kamertemperatuur en niet te nat zijn. Verder kun je niet te veel oliebollen in één lading bakken want dan zakt de temperatuur van het vet te veel. Kortom, op het laatste moment starten is niet handig.

De vulling

Uitgaande van 1 kg bloem of oliebollenmix is het gebruikelijk om hooguit 55 procent krenten en rozijnen toe te voegen. 550 krenten en/of rozijnen gram is dus de maximale hoeveelheid.

Nog één laatste tip! Roer voordat je gaat bakken het beslag nog een aantal keer stevig door met een spatel.

Gerelateerde artikelen