vloeken

Vloeken verzacht de pijn

Uit een onderzoek van een Engelse universiteit is gebleken dat mensen beter kunnen vloeken wanneer ze pijn hebben, dan het in te slikken. Vloeken schijnt namelijk daadwerkelijk de pijn te verzachten.

Het onderzoek is alweer een paar jaar oud, maar we vonden het toch interessant om te melden. In het experiment deden 64 vrijwilligers mee aan een pijnlijke proef, waarbij ze hun hand zo lang mogelijk in een ijskoud bad moesten houden. De eerste keer mochten ze daarbij een vloek naar keuze uitkramen. De tweede keer mochten ze geen woord kiezen, maar moesten ze een woord gebruiken waarmee ze een tafel zouden beschrijven.

Vloeken

Als ze mochten vloeken, bleken de vrijwilligers gemiddeld twee minuten lang hun hand in het water te kunnen houden. Bij de tweede proef was dat slechts een minuut en vijftien seconden.

Het vloeken bleek een verhoging van de hartslag teweeg te brengen. Waarom dat zo is, is nog onduidelijk. Een vrijbrief voor ongegeneerd vloeken is het onderzoek echter niet, vloeken werkt namelijk alleen tegen de pijn als je het zo nu en dan doet.

Inspiratie

Het leuke aan dit experiment is dat je het ook heel goed zelf kunt uitproberen. Je hand lang in ijskoud water houden is namelijk ook een manier om je pijngrens te bepalen. Die ligt voor iedereen ergens anders. Leuk dus om een keer samen met een vriend of vriendin uit te proberen. Wie kan de hand het langst in ijskoud water houden? En kijk daarna hoe lang je dat kan als je een tafel probeert te beschrijven – of vloekt.

Inspiratie nodig voor het vloeken? Wij zijn geen grote fans van vloeken, maar het is goed om te weten dat Nederlanders vaak vloeken door namen van ziektes te gebruiken, terwijl Belgen vooral vloeken door namen van geslachtsdelen en uitwerpselen aan te halen. Op Twitter wordt het meest gevloekt op maandag en ’s nachts en het meest gebruikte vloekwoord daar is het vrouwelijk geslachtsorgaan.

Vloekverbod

Er zijn in Nederland 15 gemeentes waar een vloekverbod geldt. Dat zijn onder andere Barneveld, Ermelo, Urk, Staphorst en Tholen. In de praktijk wordt overigens nooit iemand beboet. Wie in het openbaar vloekt, kan zich beroepen op de vrijheid van meningsuiting.

Chirurgen vloeken ook

Uit Italiaans onderzoek blijkt dat ook chirurgen vloeken. Het blijkt dat orthopedisch chirurgen twee keer zo veel vloeken (twee keer per uur) dan bijvoorbeeld KNO-artsen en urologen. Kortom, vloeken is menselijk en het helpt misschien net zo goed als een aspirientje.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie