Placeholder

Judith in India: blog 2

Judith reist een maand lang door India en Sri Lanka op een culinaire ontdekkingstocht. Zij houdt ons via een blog op Sante.nl op de hoogte van al haar ervaringen. Hier lees je haar avonturen van afgelopen week:

Idyllisch kokosnoten-eiland

"Ze noemen mij de nootmuskaatkoning", grapt Thomas Josef terwijl hij ons laat proeven van zijn zelfgebrouwen nootmuskaatwijn. Deze is mierzoet en heeft iets weg van Cola. Thomas Josef is een biologische specerijenboer in Idukki, de specerijen-regio van Kerala (Zuid-India). Terwijl ik de geur van nootmuskaat associeer met de doorgekookte sperzieboontjes van mijn oma, staat de specerij in India vooral bekend vanwege de medicinale werking tegen allerlei kwaaltjes zoals verkoudheid en griep.

Specerijen zijn veel meer dan smaakmakers, vertelt Bijon. Hij is voorzitter van de boerencoöperatie MASS waarbij ruim 800 kleine boeren zijn aangesloten. "Neem bijvoorbeeld geelwortel, een onmisbaar ingrediënt in de Indiase keuken met een ontstekingsremmende werking". Idukki ligt in de bergen en heeft een klimaat waarin specerijen goed gedijen. Naast nootmuskaat en geelwortel staat deze regio bekend om zijn hoge kwaliteit peper, kaneel, kardemom, cacao, gember, koffie en kokosnoot.

Tijdens een bezoek aan zijn specerijenboerderij toont Thomas Josef ons alle gewassen. Ze groeien kriskras door elkaar en enige vorm van organisatie lijkt ver te zoeken. Toch kan Thomas Josef precies vertellen waar alles staat en hoeveel gewassen hij heeft: 1000 peperstruiken, 300 koffieplanten, 8 kaneelbomen, 250 cacaobomen, 20 nootmuskaatbomen en 20 kruidnagelstruiken. Hij vertelt dat hij door het gebruik van pesticiden last had van allergieën. Vanwege gezondheidsredenen besloot hij biologisch te gaan verbouwen en  gebruikt hij geen pesticiden meer. Ook is zijn boerderij  sinds 3 jaar Fairtrade gecertificeerd. Hierdoor ontvangt hij meer geld voor zijn specerijen en heeft hij onder andere een ziektekostenverzekering kunnen afsluiten.

De volgende dag neemt hij ons mee naar een eilandje van een bevriende boer met 880 biologische en kokosnootbomen. Hoewel er geen zandstranden zijn, de associatie die kokosnoten automatisch oproepen, is het er prachtig en zeker tropisch warm. Thomas Josef vertelt dat  je altijd op de kokosnoot kunt vertrouwen, zowel op de smaak als op de krachtige vitale werking. Het vruchtvlees is rijk aan vezels, barst van de antioxidanten, is goed tegen een hoge cholesterol en schijnt ook nog eens bij te dragen aan een slank figuur.

Ik neem de proef op de som, te beginnen met het verse kokoswater: een uitstekende dorstlesser en rijk aan vitamines. Met deze vitamineboost kan ik vol vertrouwen de trip vervolgen. Volgende bestemming: Bollywood!