×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Discriminatie wegens zwangerschap

Discriminatie wegens zwangerschap
07.03.2012 - Redactie

Ernstig, maar waar: bijna de helft van de vrouwen heeft ervaringen met discriminatie wegens zwangerschap of kinderwens.


Uit onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB ) blijkt dat 45 procent van de vrouwen op de arbeidsmarkt ervaringen met discriminatie op de werkvloer heeft vanwege zwangerschap, jong moederschap of een kinderwens. Bij meer dan een derde van de zwangere vrouwen die op het punt stonden een arbeidscontract te tekenen, is het contract gewijzigd of niet doorgegaan toen de zwangerschap bekend werd.

Discriminatie
Onder laagopgeleide vrouwen ligt dat percentage zelfs nog veel hoger, namelijk op 67 procent. Opvallend: slechts 10 procent van de vrouwen met een discriminatie-ervaring meldt discriminatie bij hun werkgever of een instantie als de CGB. Waarom? Ze zijn of niet goed op de hoogte van de regelgeving, willen de relatie met hun leidinggevende goed houden of zijn te vermoeid door de zwangerschap, de stress en de angst om benadeeld te worden.

Meer over intimidatie en discriminatie op de werkvloer >

Hoe de CGB aan deze cijfers komt? Via TNS-NIPO lieten ze een enquête uitzetten, die binnen een week door meer dan duizend vrouwen werd ingevuld. Ook spraken de onderzoekers met werkgevers en hielden ze diepte-interviews met vrouwen.

Grotere kans op discriminatie
Vrouwen met een lager beroepsniveau of een tijdelijke baan hebben een verhoogde kans op discriminatie bij werving en selectie. Zo vermoedt een kwart van de ondervraagden die werk zocht op VMBO-niveau dat ze zijn afgewezen vanwege hun zwangerschap, moederschap of kinderwens. Bij vrouwen op WO-niveau ligt dit percentage op 11 procent.

Meer dan een kwart van de zwangere vrouwen of moeders ondervinden ook negatieve gevolgen in relatie tot de arbeidsvoorwaarden. Het verlof moest bijvoorbeeld gecompenseerd worden met vakantiedagen of promoties gingen niet door. Ook werden veel vrouwen kritischer gevolgd en kregen ze openlijk kritiek op hun zwangerschap.

Lees ook: werkende vaders willen meer tijd voor kinderen >
Wat vind je ervan?

Reacties

Lees je horoscoop

22.02.2018 - Wat hebben de sterren vandaag voor je in petto? Lees verder

Deze serie is voor iedereen die niet kan opruimen

21.02.2018 - Marie Kondo goes Netflix. Lees verder

De dagen worden langer, waarom worden we daar vrolijk van?

20.02.2018 - Merk je het ook? De dagen worden langer en dat voelt goed. Lees verder

5 tips om meer energie te krijgen

18.02.2018 - Heb je een futloos en lusteloos gevoel? Met deze vijf tips zorg je voor hernieuwde energie. Lees verder

Liefde gaat door de maag

17.02.2018 - Een goede eerste date blijkbaar ook. Lees verder

Zo haal je meer uit HSP met mindfulness

16.02.2018 - Ben je een Hoog Sensitief Persoon? Met mindfulness kun je je het beste uit je eigenschappen halen. Gastblogger en auteur over mindfulness Marisa Garau deelt in deze blog haar praktische tips. Lees verder

11 romantische films om vandaag op Netflix te kijken

14.02.2018 - Toegegeven, de romantische films op Netflix zijn misschien geen pareltjes, maar soms is het heerlijk om een film te kijken waarbij je niet hoeft na te denken. Lees verder

Inspiratie-tips om die laatste winterweken door te komen

14.02.2018 - Ben je niet vooruit te branden, heb je nul inspiratie en lijkt er geen einde te komen aan de winter? Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 296 |
Mis niets
Daghoroscoop
Vissen

Er gebeurt iets dat je totaal niet verwacht had. Je bent dan ook geheel uit…

» Naar de daghoroscopen