×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Discriminatie wegens zwangerschap

Discriminatie wegens zwangerschap
07.03.2012 - Redactie

Ernstig, maar waar: bijna de helft van de vrouwen heeft ervaringen met discriminatie wegens zwangerschap of kinderwens.


Uit onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB ) blijkt dat 45 procent van de vrouwen op de arbeidsmarkt ervaringen met discriminatie op de werkvloer heeft vanwege zwangerschap, jong moederschap of een kinderwens. Bij meer dan een derde van de zwangere vrouwen die op het punt stonden een arbeidscontract te tekenen, is het contract gewijzigd of niet doorgegaan toen de zwangerschap bekend werd.

Discriminatie
Onder laagopgeleide vrouwen ligt dat percentage zelfs nog veel hoger, namelijk op 67 procent. Opvallend: slechts 10 procent van de vrouwen met een discriminatie-ervaring meldt discriminatie bij hun werkgever of een instantie als de CGB. Waarom? Ze zijn of niet goed op de hoogte van de regelgeving, willen de relatie met hun leidinggevende goed houden of zijn te vermoeid door de zwangerschap, de stress en de angst om benadeeld te worden.

Meer over intimidatie en discriminatie op de werkvloer >

Hoe de CGB aan deze cijfers komt? Via TNS-NIPO lieten ze een enquête uitzetten, die binnen een week door meer dan duizend vrouwen werd ingevuld. Ook spraken de onderzoekers met werkgevers en hielden ze diepte-interviews met vrouwen.

Grotere kans op discriminatie
Vrouwen met een lager beroepsniveau of een tijdelijke baan hebben een verhoogde kans op discriminatie bij werving en selectie. Zo vermoedt een kwart van de ondervraagden die werk zocht op VMBO-niveau dat ze zijn afgewezen vanwege hun zwangerschap, moederschap of kinderwens. Bij vrouwen op WO-niveau ligt dit percentage op 11 procent.

Meer dan een kwart van de zwangere vrouwen of moeders ondervinden ook negatieve gevolgen in relatie tot de arbeidsvoorwaarden. Het verlof moest bijvoorbeeld gecompenseerd worden met vakantiedagen of promoties gingen niet door. Ook werden veel vrouwen kritischer gevolgd en kregen ze openlijk kritiek op hun zwangerschap.

Lees ook: werkende vaders willen meer tijd voor kinderen >
Wat vind je ervan?

Reacties

Lees je horoscoop

27.05.2018 - Wat hebben de sterren vandaag voor je in petto? Lees verder

Zo houd je je witte sneakers wit

26.05.2018 - Zo mooi als toen ze uit de doos kwamen, zijn je witte sneakers niet meer. Met deze tips geef je ze een opfrisbeurt. Lees verder

Lees je horoscoop

26.05.2018 - Wat hebben de sterren vandaag voor je in petto? Lees verder

Zo zorg je ervoor dat je makkelijker ideeën bedenkt

25.05.2018 - Sommige mensen lijken net ideeënmachines. Hoe doen ze het toch? Je kunt het ideeën bedenken trainen. Lees verder

Lees je horoscoop

25.05.2018 - Wat hebben de sterren vandaag voor je in petto? Lees verder

Lees je horoscoop

24.05.2018 - Wat hebben de sterren vandaag voor je in petto? Lees verder

'Ik wil geen kinderen, nou en?'

23.05.2018 - Sara (33) wil geen kinderen en iedereen blijft maar vragen waarom. Eerlijk gezegd is ze het helemaal zat om haar keuze steeds te moeten uitleggen. Lees verder

Lees je horoscoop

23.05.2018 - Wat hebben de sterren vandaag voor je in petto? Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 303 |
Mis niets
Daghoroscoop
Tweeling

Jij zou zo graag met iemand over een belangrijk onderwerp willen praten. Je…

» Naar de daghoroscopen