Placeholder

Herken jij angstige body language?

Zonder het te weten, herkennen en verwerken we angstige lichaamshoudingen, zo wijst psychologisch onderzoek uit.

Eerder heeft onderzoek al aangetoond dat we emoties kunnen aflezen aan de lichaamstaal van anderen. Cognitief neuropsycholoog Bernard Stienen heeft met een onderzoek aangetoond dat die herkenning niet per se via het visuele bewustzijn verloopt. Uit het onderzoek is gebleken dat mensen verschillende houdingen goed herkennen en zich erop aanpassen, ook al hebben ze de lichaamshouding niet bewust waargenomen.

Plaatjes kijken
Voor zijn onderzoek gebruikte Stienen plaatjes van bange, blije en boze lichaamshoudigen die hij heel kort en samen met een niet relevante afbeelding aan proefpersonen liet zien. Op die manier konden zij de houdingen niet bewust waarnemen. Ook toonde hij afbeeldingen van lichaamshoudingen en gezichtsuitdrukkingen tegelijkertijd, maar in ieder oog afzonderlijk. Angstige lichaamshoudingen werden beter herkend dan blije of boze.

Lees ook: Nederland lacht te weinig in de winter >

Magnetische stimulatie
Een tweede onderzoeksmethode was Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS), waarmee specifieke delen van de hersenen als het ware worden gedeactiveerd. Hiermee werd gekeken hoe verschillende hersengebieden invloed hebben op de bewustwording van lichaamstaal.

Hieruit bleek dat de hersenen lichaamshoudingen en gezichtsuitdrukkingen op verschillende manieren verwerken. Een dreigende houding bijvoorbeeld wordt verwerkt door de gebieden die vooral betrokken zijn bij sociale communicatie.